Dieet en hersenen

8 jaren geleden

Op 4 september 2013 meldde Nu.nl dat een mediterraan dieet bestaande uit veel olijfolie, fruit, groenten en vis, ervoor zorgt dat je hersenen gezonder blijven.

Op 17 september 2013 stond op dezelfde site dat een gezond dieet de kans op depressie doet verkleinen. Een gezond dieet bestaat in dit artikel uit groenten, fruit, volkoren granen, vis, kip en magere kaas. Persoonlijk vind ik de volkoren granen een beetje jammer, maar dat komt in een volgend blog.

We mogen er echter wel vanuit gaan dat de personen die dit dieet hebben gevolgd, een redelijk eind op weg waren naar een gezonde voeding.

Gezonde voeding betekend gezonde voedingsstoffen en dus goede bouwstenen voor; DNA, hormonen, bloedplaatjes, bindweefselcellen, etc.

Je gemoedstoestand wordt voor een zeer groot deel bepaald door je hormonen. Een heel groot deel van je hormonen worden zowel
opgeslagen als geproduceerd in je buik.

Je kan stellen dat een voorwaarde voor een goede gemoedstoestand een gezonde buik is. Gezonde voeding is hiervoor een eerste vereiste.

Gezondheid in je lichaam gaat altijd gepaard met een goede doorstroom, of het nu bloed is, lymfe, voedsel, of iets anders. Zolang alles stroomt, zorgt het lichaam wel dat het weefsel gezond blijft. Een vereiste voor een goede doorstroom is een goede beweeglijkheid van weefsel, binnen de fysiologische grenzen van dat weefsel, zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam optimaal werkt.

Lichamelijke beweging draagt hier heel sterk aan bij. Het liefst gewoon lekker buiten in de natuur, waar voldoende zuurstof is en je je niet hoeft te haasten, omdat iemand anders het apparaat dat jij gebruikt ook wil gebruiken.

Osteopathie kan hier ook een bijdrage in leveren, gezien osteopathie zich met name bezig houdt om de beweeglijkheid van weefsel in het lichaam te optimaliseren (binnen de fysiologische grenzen).

 

Dieet en hersenen
Reacties
  1. Smithc976 | 7 jaren geleden

    Say, you got a nice blog post. Really Cool.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp chat