Contact tel:06 - 197 889 80 mail:dennis@osteopathie-enschede.nl

(Lage) rugpijn

25 tot 30% van de Nederlandse bevolking heeft last van lage rugpijn. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel een keer pijn aan de rug gehad en bij 80 tot 90% van de mensen met rugklachten is de oorzaak onduidelijk. De grondlegger van de osteopathie A.T. Still zei dat vloeistofstromen de drijvende kracht zijn in het functioneren van het menselijk lichaam (zowel metabool (stofwisseling), circulatoir (bloed en lymfe) als neurogeen (hersenen, zenuwen en hersenvocht). Zolang er sprake is van een goede uitwisseling, is het lichaam in staat tot zelfgenezing. Voor een goede uitwisseling is mobiliteit nodig. Voor een osteopaat lage rugpijn gaat behandelen, onderzoekt hij bij (lage)rugklachten natuurlijk de wervelkolom en het bekken, maar ook de rest van het lichaam op mobiliteit en de kwaliteit van bewegen. Hij behandelt dan hetgeen wat de oorzaak is van de lage rugpijn. Dit is mogelijk een lokale wervel, maar kan ook een orgaan in de buik zijn, of een deel van het bekken. Osteopathie kijkt dus niet alleen naar waar men de klacht voelt, maar meer wat ten grondslag ligt aan het ontstaan van de klacht.

 

 

Ischias

 

Wat zijn nou precies ischias klachten en hoe gaat de behandeling?

Er bestaat een zenuw in je lijf welke de nervus ischiadicus heet. Eigenlijk is dit niet één zenuw, maar een paar zenuwen die vanuit de lage rug en bekkenregio bij elkaar komen en richting het been als één bundel verder loopt.

Indien er een irritatie van de n. ischiadicus plaats vindt krijgt iemand vaak last van het onderbeen door reflexen die trager verlopen, ander gevoel in het onderbeen en uiteindelijk krachtsverlies.

Ischias klachten betekenen niets meer dan dat er een irritatie is in het verloop van die zenuw. Dat kan dus bij de wervelkolom of bekken zijn, maar ook verder in het verloop van de zenuw. Vaak wordt bij de behandeling van ischias de focus gelegd op de wervelkolom, echter is dit maar een klein gebied van waar de oorzaak van de klacht kan zitten. Osteopathie kijkt naar het hele lichaam, ongeacht de klacht, en gaat dan kijken welk deel in het lichaam ervoor zorgt dat de klachten in stand gehouden worden.

img_3199