Manuele therapie en osteopathie:

Manuele therapie wordt in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd en richt zich grotendeels op problematiek van de wervelkolom. 

Manuele therapie is ontwikkeld door de heer G. van der Bijl (afgestudeerd osteopaat), wie een voorkeur had in het werkveld voor manipulatie-technieken (kraken). De heer van der Bijl heeft alle manipulatietechnieken binnen de osteopathie genomen en heeft hier zijn ‘eigen’ therapie mee ontwikkeld.

Destijds heeft hij het onderzoek van de wervelkolom betrouwbaarder gemaakt dan dat het in zijn ogen was, doormiddel van het ontwikkelen van een model en het disciplineren van de onderzoekstechnieken.

De behandeltechnieken en het onderzoek binnen de osteopathie zijn tegenwoordig grotendeels identiek aan die van de manueel therapie omtrent de wervelkolom.

De osteopathie heeft buiten de manipulatie-technieken ook andere behandeltechnieken om hetzelfde doel te behalen. Verder onderzoekt en behandeld de osteopaat ook de viscerae (organen) en het cranio-sacrale gebied. 

Manuele therapie valt, evenals de osteopathie, onder de complementaire geneeswijzen.

Uit studie blijkt dat manuele therapie significant effectiever is bij nek-, heup-, en schouderklachten dan algemene fysiotherapie en huisartsenzorg.

 

Manuele therapie wordt toegepast door fysiotherapeuten die de studie manuele therapie hebben afgerond. Naast het ‘kraken’ blijft de behandeling van een manueel therapeut verder gelijk als die van een fysiotherapeut.

manuele therapie 
WhatsApp chat